آموزش پرورش بوقلمون
بوقلمون (Turkey) چیست؟
بوقلمون گونه بزرگی از پرندگان است که از جنس ملیگریس (Meleagris) و بومی آمریکای شمالی می باشد. بوقلمون ها با یک ریش گوشتی که از زیر نوک آویزان و با یک برآمدگی گوشتی که از بالای نوک آویزان است و اسنود (snood) نامیده می شود، متمایز می گردد. بوقلمون ها بزرگترن پرندگان جنگل های محل زندگی خود هستند. همچون بسیاری دیگر گونه های راسته ماکیان سانان، بوقلمون نر و رنکارنگ تر از بوقلمون ماده می باشد.
تاریخچه پرورش بوقلمون :
بوقلمون بزرگترین و سنگین ترین پرنده خانگی است. برخی مبدا اصلی این پرنده را آمریکای شمالی و مرکزی یاد می کنند و برخی دیگر مقیمان مکزیکو یعنی سرخپوستان آزتک و سرخپوستان مایا را مسئول اهلی شدن بوقلمون ها می دانند در سال 1581 پس از کشف مکزیک بوقلمون به این کشور وارد شد و سپس در سال 1524 بوقلمون اهلی به انگلستان برده شد و در قرن 16 و 17 مصرف گوشت بوقلمون در انگلستان رونق زیادی گرفت. گوشت بوقلمون به دلیل داشتن چربی و کالری در تغذیه بسیار اهمیت دارد و اهمیت غذایی آن شبیه گوشت گوساله های بسیار کم سن بدون چربی است.
تاریخچه نگهداری در ایران :
نگهداری سنتی بوقلمون در مناطق خراسان گیلان و مازندران ،آذربایجان غربی،شرقی مرکزی و ... متداول است.
نژاد بوقلمون ها :
- بوقلمون برنز :
بوقلمون برنز از نژاد بوقلمون های اهلی است. اگر چه رشد به مراتب بیشتری دارد ولی از نظر ظاهر بسیار شبیه بوقلمون وحشی آمریکای شمالی است.
بوقلمون های برنز نسبت به سایر دیگر بوقلمون ها اندکی آرام تر هستند و این باعث شده است که به راحتی بتوان آن ها را در کنار خود نگهداری کرد. پرورش دهندگان بوقلمون ها اظهار داشتن زمانی که وارد محل زندگی بوقلمون های برنز می شوند ، این نوع پرندگان به راحتی برای گرفتن غذا به آن ها نزدیک می شوند. بوقلمون های برنز نسبت به سرما و تغییرات بسیار حساس می باشند و باید در مقابل چنین شرایطی محفوظ نگهداری شوند.
اغلب خانواده های بوقلمون برنز به عنوان حیوانات خانگی به فروش می رسند، این در حالی است که وزن بوقلمون ها ماده بین 14 الی 26 متغییر است و در مرحله بلوغ بوقلمون های برنز معمولی بین 25 تا 40 می باشد.
ظاهر بوقلمون ها :
سر بوقلمون :
سر بوقلمون لخت یا بدون پر با رنگی مایل به آبی حاوی گره های متراکم گوشتی قرمز است.
چشمهای بوقلمون:
در چشم های بوقلمون ها عنبیه قرمز مایل به قهوه ای و مردمک سیاه رنگ است و چشم ها دارای سه پلک خارجی و داخلی هستند.
گردن بوقلمون:
گردن بوقلمون ها نسبتا دراز و کمی به پشت خمیده است و در زیر منقار یک پرده گوشتی شبیه برجستگی وجود دارد که تا نیمه گردن نیز ادامه دارد.
دم بوقلمون:
دم دراز بوقلمون ها کمی افتاده و جمع شده به نظر می آید.
ساق پا بوقلمون ها :
ساق پای بوقلمون بدون پر است. رنگ آن از قرمز تا ارغوانی سیاه کم رنگ خاکستری نقره ای یا سفید کرمی می باشد.
مدیریت جایگاه و محیط پرورش :
هدف اصلی مدیریت جایگاه و محیط پرورش ، فراهم سازی محیطی از نظر رشد، یکنواختی و بازده لاشه است تا به نتیجه مطلوب برسد. برای رسیدن به این هدف باید سالن ایزوله و دارای امکاناتی جهت تامین دما و تهویه باشد. در پرورش بوقلمون گوشتی باید سالن ها را به صورت کراس یا تونلی ساخت.
نکات مهم در جهت ساخت سالن پرورش بوقلمون :
- میزان عایق بندی سالن از نظر حرارتی و هوا مورد توجه قرار گیرد.
- از سیستم کولینگ* در منطق گرم باید استفاده کرد.
- در صورت استفاده از مه پاش در سالن باید به ذرات آب، کیفیت آب از نظر مواد معدنی و آلودگی میکروبی توجه شود.
مدیریت پرورش بوقلمون :
هدف از پرورش بوقلمون امکان دستیابی هر گله به وزن مطلوب و مورد نر با حفظ ویژگی های کیفی آن است. نکات قابل توجه که در جهت رسیدن به این هدف کمک می کنند.
- پرورش جداگانه جنس های مختلف بوقلمون به یکنواختی گله کمک می کند.
- هر هفته باید وزن کشی بوقلمون ها بطور تصادفی در سالن انجام گیرد.
خواص گوشت بوقلمون :
- بوقلمون دارای آهن ، روی، فسفر، پتاسیم و ویتامین B می باشد.
- به دلیل بافت خاصی که گوشت بوقلمون دارد برخلاف برخی پروتئین ها، هنگام پخت حجم خود را از دست نمی دهد.
- در فصل سرما گوشت بوقلمون برای کودکان و سالمندان بسیار مناسب است.
- به دلیل اسید آمینه موجود در گوشت بوقلمون این ماده غذایی می تواند از تجمع سرب و جیوه در بدن جلوگیری و به کارکرد کبد برای دفع سموم بدن کمک کند.
- بوقلمون کلسترول بد خون را کم می کند. آرامش و سرحالی می سازد، از سرطان پیشگیری می کند، ترشح هورمون تستوسترون را افزایش می دهد و سیستم ایمنی را تقویت می کند.
- علاوه 150 گرم گوشت بوقلمون حدود نیمی از اسیدفولیک مورد نیاز روزاه را تامین می کند.
- گوشت سفید بوقلمون بدون پوست، به طور طبیعی چربی کی دارد که معادل یک گرم چربی در هر 30 گرم گوشت است.
- گوشت سفید و بدون پوست بوقلمون، یک ماده غذایی با پروتئین بالا و چربی کم است. کسانی که می خواهند غذای کم چرب بخورند می توانند از قسمت سفید گوشت بوقلمون استفاده کنند.
درآمد پرورش بوقلمون :
در ایران 20 سال می شود که بوقلمون را به صورت تجاری پرورش می دهند و قبل از آن به صورت سنتی و محلی و فقط در تعدادی از روستاهای کشور یافت می شد. ارزش تغذیه ای بوقلمون بسیار بالاست و در بین گوشت ماکیان، گوشت ((گرم)) به حساب می آید. گوشت بوقلمون حدودا پنج برابر میگو فسفر و آهن دارد و در نتیجه برای درمان بیماری کم خونی و بیماری های قلبی مناسب می باشد و به لحاظ سلامت و خاصیت، پزشکان هم گوشت این حیوان تاکید دارند.
درآمد سود آوری پرورش بوقلمون :
میزان سود از پرورش بوقلمون ارتباط مستقیمی با مدیریت پرورش دهندگان دارد. مرکز آموزش مجازی پارس موفق شده است تا دوره آموزش پرورش بوقلمون را برای دانشپذیران این شغل برپا کند، که علاوه بر یادگیری روش پرورش دهی به دانشپذیران مدرک معتبر جهت راه اندازی سالن پرورش بوقلمون داده شود.
رعایت نکات بهداشتی، تنظیم گرما و سرما و رطوبت سوله بسیار در میزان سود دهی موثر است. بوقلمون را می توان به چند روش به بازار عرضه کرد. تخم بوقلمون، گوشت و جوجه بوقلمون در بازار مشتری ها ثابت دارند. بهترین فصل برای فروش در بازار، فصل سرد است و تا نیمه دوم اردیبهشت هم خوب به فروش می رسد.
دو مزیت گوشت بوقلمون :
- پیشگیری از سرطان :
( اسید آمینه تریپتوفان برای فعالیت سلول های لنفوسیت تی " یکی از انواع سیستم ایمنی بدن" هستند که سلول های سرطانی را از بین می برند)
- کاهش کلسترول بد خون :
( مصرف گوشت بوقلمون به دلیل کلسترول بالا، برای افراد با کلسترول بالا مضر است و افراد دارای کلسترول بالا می توانند از قسمت های روشن تر گوشت بوقلمون که بدون پوست بوده و دارای چربی، چربی اشباع و کلسترول کمتری است استفاده کنند)
مضرات مصرف گوشت بوقلمون:
- گوشت بوقلمون دارای مقدار کمی اگزالات است. لذا بیماران مبتلا به سنگ کلیه اگزالاتی خیلی کم باید مصرف کنند.
- تمام چربی بوقلمون در پوست آن می باشد. همچنین گوشت تیره رنگ بوقلمون چربی بیشتری از گوشت سفید آن دارد.
پرورش بوقلمون همانند پرورش سایر موجودات زنده نیازمند یک سری روش ها و تنظیم کلیه شرایط اطراف این پرنده دارد. از جمله این شرایط :
1- روش های ضد عفونی قبل از ورود جوجه بوقلمون در سالن
2- تنظیم کردن دما و رطوبت مناسب در سالن نگهداری بوقلمون
3- تنظیم کردن نور و طول مدت خاموشی در طول دوره پرورش بوقلمون
4- تنظیم رطوبت بستر در سالن پرورش بوقلمون
5- رعایت بهداشت در زمان دوران پرورش بوقلمون
6- روش بارگیری صحیح در انتهای زمان پرورش جهت فرستادن به کشتارگاه