آشنایی با بازیگری تئاتر
آموزش بازیگری تئاتر
تئاتر چیست ؟
تئاتر کلمه ای است با ریشه یونانی که در لغت به مفهوم چیزی است که به آن نگاه میکنند. در فارسی به تئاتر نمایش یا تماشا نیز میگویند . تئاتر یکی از هنرهای ففت گانه است که در آن هنرپیشه ها به اجرا و روایت داستان در برابر دیدگان مخاطبان می پردازند .
بازیگر تئاتر کیست ؟
بازیگر تئاتر یا هنرپیشه تئاتر به کسی گفته میشود که به صورت کاملا حرفهای و با رعایت تکنیک ها و قوانین این حرفه نقشی را در یک تئاتربه اجرا در می آورد .
تاریخچه تئاتردر ایران
سابقه و تاریخچه ورود تئاتر به ایران به صورت دقیق و رسمی به ثبت نرسیده است اما اولین تئاترهای ایرانی به صورت سنتی و با محتوای کربلایی و عاشورایی که عموما تعزیه نامیده می شد در ایزان بسیار رایج بود .
تئاتر به مفهوم مدرن آن و به سبک و سیاق امروزی آن مانند بسیاری از آداب و رسوم غربی توسط ناصرالدین شاه به ایران وارد شد . قبل از سفرهای ناصرالدین شاه به اروپا مفهوم تئاتر در ایران چیزی جز تعزیه و گاها برخی نمایش های سبک کوچه بازاری نبود .
ناصرالدین شاه تحت تاثیر شکوه و عظمت سالن های تئاتر اروپائیان قرار گرفته بود به محض بازگشت به ایاران دستور ساخت سالنی بزرگ و مجهز در تهران را صادر کرد . و همین اقدام زمینه ساز ایجاد تغییر و تحولاتی عظیم در در روند اجرای تعزیه های و نمایش های سبک کوچه بازاری شد .
انواع تئاتر| زیرشاخههای تئاتر
هنر تئاتردارای زیر شاخه زیادی است که در ادامه به برخی از معروفترین آن ها اشاره خواهیم کرد .
پانتومیم | نمایش بی کلام :
پانتومی سبک خاصی از نمایش است که توسط یک بازیگر و بدون کلام اجرا می شود .
نمایش روحوضی:
این نمایش که از قدیمی ترین سبک های اجرای نمایش درایران است به دلیل مکان اجرای ان روحوضی نامیده می شد. در این سبک نمایش بااستفاده از الوارهای بزرگ و مستحکم روی حوض را پوشانیده و سپس آن را فرش کرده و گروه نمایش به عنوان سن از این فضا استفاده می کردند .
تعزیه خوانی :
تعزیه خوانی یک سبک قدیمی و مذهبی از نمایش است . در این سبک نمایش ها تلاش می شود مصائب و وقایع کربلا و حوادث واقعه عاشورا را به تصویر بکشند . در این نوع نمایش بازیگران بر اساس نقش مورد نظظر به دو دسته اولیاء و اشقیا تقسیم می شوند .
نمایش عروسکی:
نمایش عروسکی نوعی از تئاتر است که با زیگران آن به جای انسان های شخصیت های عروسکی هستند . این عروسک ها توسط افرادی که به آن ها عروسک گردان می گویند به حرکت در می ایند و به ایفای نقش می پردازند . در نمایش عروسکی هم کارگردان رهبری روند اجرا را بر عهده دارد .
پرده خوانی:
پرده خوانی نیز از انواع بسیار قدیمی نمایش است .پرده خوانی به نمایشی گفته می شودکه با استفاده از تصاویرنقاشی شده بر روی پرده و با حضور یک راوی به اجرا در می آید . اجرای این نوع نمایش بیشتردر زمانهای و در قهوه خانه ها باب بوده است ، از این رو این سبک را با نام نمایش قهوه خانهای نیز می شناسند.
اصطلاحات رایج در تئاتر
در این قسمت به برخی از اصطلاحات متداول و پر کاربرد در تئاتر و مفهوم آن ها اشاره خواهیم کرد :
- فرهنگ اصطلاحات (واژه نامه) و نمایش های ایرانی و واژههای تعزیه
- آکتور | actor or actress به مفهوم هنرپیشه یا بازیگر
- آمفیتئاتر | Amphitheater : مکان نشستن تماشاچیان در ردیفهای نیمدایره ای به منظور تماشای تئاتر
- آرتیست artist | به معنای هنرمند که معمولاً برای هنرپیشه نقش اول به کار می رود
- پروژکتور: به مفهوم نورافکن
- پیس: به مفهوم نمایشنامه
- پرسوناژ: به مفهوم بازیگران تئاتر یا سینما
- تراژدی: به مفهوم غمانگیز
- دکور: به مفهوم کله عوامل و وسائل تزیینی مانند نقاشی، وسیله، اثاث
- درام: به مفهوم غمانگیز
- رل: به مفهوم نقش
- سانسور: به مفهوم حذف کردنبخش هایی از تئاتر، فیلم یا نمایش
- سوژه: به مفهوم موضوع داستان
- سن: به مفهوم صحنه یا محل اجرای تئاتر
- سکانس: به مفهوم عملیات ممتد و مداوم بدون مکث و توقف
- کمدی: به مفهوم خنده دار
- گریم |چهره پردازی :به مفهوم آرایش صورت هنرپیشه ها در راستای شبیه سازی به شخصیت مورد نظر
- لژ: به مفهوم محل مخصوص و مجزابریا تماشای تئاتر
- ملودرام: به مفهوم فیلم یا تئاتری که آمیختهای از صحنههای تفریحی و غمانگیز است.
- سیاهیلشکر:بازیگرانی که برای حضور در جمع، یا حضور تصادفی در صحنهای، بدون این که حرفی به زبان آورند، استخدام میشود.
دوره های آموزشی بازیگری تئاتر
با زیگری تئاتر یکی از هنرهای و حرفه های بسیار پرطرفدار در سال های اخیر بوده است . این هنر به خصوص در میان نسل جوان هنر و حرفه ای بسیار پر طرفدار و محبوب است . از آن جا که آموزش هنر باریگری تئاتر می توان شانس فراگیران را برای ورود به عرصه تئاتر و حتی سینما و تلویزیون افزایش دهد در سال های اخیر دوره های آموزشی بازیگری تئاتر با استقبال بی نظیر علاقه مندان ورود به دنیای هنر و حرفه بازیگری مواجه شده است .
لازم به ذکر است که این علاقه وافر و استقبال چشمگیر در پاره ای موارد منجر به سود جویی برخی برخی مراکز هنری و آموزشی غیر معتبر شده است ، از این رو به کلیه علاقه مندان ورود به این عرصه توصیه می شود در انتخاب مراکز آموزشی نهایت دقت را به خرج داده .
مرکر آموزش مجازی پارس یکی از مراکز آموزشی بسیار معتبری است که با ارئه بسته های آموزشی بازیگری تئاتر علاقه مندان به فراگیری این هنر را در راستای پیمودن پله های ترقی تار رسیدن به موفقیت همراهی خواهد کرد . فراگیران می توانند با دریافت این بسته ها پس از کسب مهارت ، توانایی ها و قابلیت های مورد نیاز موفق به اخذ مدرک معتبر بازیگری تئاتر شده و برای ورود به این عرصه اقدام نمایند .
در ادامه به برخی از مهمترین عناوین و سرفصل های دوره های آموزشی بازیگری تئاتر اشاره خواهیم کرد .
- آشنایی با مفهوم نمایش و عوامل آن
- آشنایی با مفهوم نمایشنامه
- آشنایی با کارگردان و کارگردانی واهمیت آن
- آشنایی با مبحث گریم و اهمیت آن در تئاتر
- آشنایی با اصول مقدماتی رشته گریم تئاتر
- آموزش گریم
- آشنایی با مبحث آناتومی
- آشنایی با مقوله طراحی گریم و شخصیت سازی
- آشنایی با اصطلاحات مقدمه چینی، گره افکنی، کشمکش، نقطۀ اوج و غیره
- آشنایی با ساختار درنمایشنامه
- آشنایی و شناخت پانتومیم
- آشنایی با بدن بازیگر و آماده کردن بازیگربرای اجرا
- آشنایی با کاربردهای سکوت در نمایشنامه
- چگونگی حرکت در نمایش
- آشنایی با اصول طراحی قصه
- آشنایی و شناخت تماشاگر و عوامل محیطی
- آشنایی با مفهوم تقلید در بازیگری تئاتر
تاثیر تخیل در بازیگری تئاتر
با توجه به این که تنها راه ورود به این شاخه از هنر گذراندن دوره ها ی آموزشی بازیگری تئاتر ، تمرین ممارست ، پشتکار و علاقه است ، شرکت در دوره های آموزشی بازیگری تئاتر در مراکز آموزشی معتبر به شدت توصیه می شود. همچنین علاقه مندان می توانند پس ازگذراندن دورهای آموزشی به منظور کسب هرچه بیشتر تجربه با شرکت در دوره های کارگاهی بازیگری تئاتر شانس ورود خود به این حرفه را به میزان چشمگیری افزایش دهند .