آموزش رنگ و پتینه
آموزش رنگ و پتینه | مانور رنگ روی سطح
رنگ و پتینه | مانور رنگ روی سطح چیست
رنگ و پتینه | مانور رنگ روی سطح، کار هنری است که توسط نقاش ها اجرا شود. در این هنر، نقاش ها از رنگ های دکوراتیو و ابزارهای مخصوص بر روی سطوح مختلف استفاده می کنند تا بر روی دیوار، سنگ، سفال، سقف و یا ستون ، بافت بصری و زیبای سه بعدی و ماتی را به وجود آورند. هنر رنگ و پتینه ، از انواع نقاشی های ساختمان بوده و نسبت به رنگ آمیزی ساده با رنگ های روغنی و پلاستیک، زیباتر و جذاب تر است.
در واقع در پتینه ، به اشیا، اجسام و سطوح ، دیوار ها و هرچیزی که رنگ پذیر باشد، حالت کهنه و قدیمی داده شده و اشیا و دیوارها رنگ و لعاب تازه ای می گیرند. يكي از پتینه هایی که در سرتاسر دنيا طرفداران زیادی پیدا کرده، پتینه کاری دیوار منازل است زیرا ، همه علاقمندان به این هنر می توانند با صرف وقت کم و هزینه ای که چندان هم زیاد نیست ، يك ديوار ساده را به ديوار جدید بسيار جذاب و چشم نواز تبديل کنند. علاوه بر این ، هنر رنگ و پتینه به دو گروه بافت و رنگ تقسیم می شود.
از جمله مزیت های رنگ و پتینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میتوان آن را روی هر سطحی اجرا کرد
- تا زمان اجرای رنگ و پتینه بعدی، ماندگار است
- از آن برای پوشاندن ترک و موج های دیوار و سقف و دیگر عیوبی که در ساختان ها اجتناب ناپذیر است ، استفاد می کنند
- در مقایسه با رنگ های ساده ، دیرتر کثیف شده و گرد و غبار و چرک نمی گیرد
- قابل شستشو است
- در صورت زخمی شدن یا آسیب دیدن ، قابل ترمیم و لکه گیری است.
سرفصل های این مقاله شامل رنگ و پتینه چیست، ابزارهای رنگ و پتینه ، آموزش رنگ و پتینه ، تکنیک های رنگ و پتینه، پتینه و رنگ روی گچ و رنگ های طلاکار و پتیه هستند.
ابزارهای رنگ و پتینه
پتینه کاری هنری است که از طریق آن، به دیوارها و اجسام حالتی فرسوده و در عین حال، فرمی مدرن داده می شود. پتینه به بافت یا رنگی گفته می شود که در طول زمان، اکسید شده و همه عوامل طبیعی بر روی شی تاثیر گذاشته و موجب تغییر رنگ و جنس و زنگ زدن آن می شود. در صورتی که پتینه با استفاده از رنگ ها و زیر ساخت های متنوعی انجام شود، طرح ها تنوع رنگ بیشتری خواهند داشت.
ابزارهای رنگ و پتینه ، به نوع پتینه کاری بستگی دارد؛ در کل، می توان از ابزار و تجهیزات و مواد مختلفی برای این کار استفاده نمود اما عمده وسایلی که برای این هنر به کار می روند شامل انواع مختلف قلم مو، انواع اسفنج، رنگ پاش، پارچه هایی با جنس های مختلف، سنباده زبر و نرم، کاردک، انواع مختلف چسب ها، اکلیل، تکمیل کننده ها و … می باشند.
آموزش رنگ و پتینه
آموزش رنگ و پتینه ، یکی از راه کارهایی است که به افراد اشنا به هنر رنگ و طراحی کمک می کند تا با انواع تکنیک های رنگ و پتینه آشنا شوند و طرح های جدیدی را خلق کنند. در همین راستا، مرکز آموزش مجازی پارس دوره کاربردی و آنلاینی با عنوان آموزش رنگ و پتینه را برای علاقمندان به این هنر جدید ارائه کرده و بعد از یادگیری اصول این هنر و قبولی در امتحان آنلاین، مدرک معتبر اعطا می کند. برخی از سرفصل های اصلی این دوره عبارتند از :
فصل اول
- اجرای طراحی سنتی
- آشنایی با تذهیب ( لینک به دوره آشنایی با تذهیب)
- آشنایی با نقوش اسلیمی
- آشنایی با نقوش ختایی
- تفاوت اسلیمی و ختایی
فصل دوم
- وسایل لازم برای هنر نقاشی بر روی سرامیک
- تعریف نقاشی سرامیک (لینک به دوره نقاشی کاشی و سرامیک)
- طرح – الگو
- ابزار کار
- ملات
- انواع ملات
- انتخاب رنگ ملات
- پتینه
- نحوه رنگ آمیزی کاشی سرامیک
فصل سوم
- نقاشی و طراحی روی کاشی
- مرحله 1 - لوازم مورد نیاز
- مرحله 2 - کشیدن طرح روی کاشی
- مرحله 3 - رنگ آمیزی کاشی
- مرحله 4 - قرار دادن کاشی ها در کوره
- مرحله 5 - قاب گرفتن کاشی ها و اتمام کار
فصل چهارم
- آشنایی با هنر پتینه
- آشنایی با رنگ پتینه
- طرح های پتینه کاری
- نقاشی ساختمان با پتینه و تکنیک های پتینه کاری
- پتینه روی دیوار
- تکنیک های پتینه روی دیوار
- تکنیک بافت دار کردن دیوار در پتینه
- تکنیک راه راه کردن دیوار در پتینه
تکنیک های رنگ و پتینه
تکنیک های رنگ و پتینه ، انواع مختلفی دارد که از میان آنها میتوان به پتینه ترک بر روی دیوار، پتینه برجسته بر روی دیوار ، پتینه کهنه کاری و پتینه کاری روی سفال (از این سفال، به عنوان تابلو استفاده می شود) اشاره کرد که در اینجا پتینه ترک و پتینه کاری روی سفال را به طور مختصر توضیح می دهیم:
پتینه ترک بر روی دیوار
در پتینه ترک بر روی دیوار از ماده ترک کراکل مدیوم ، قلومو، رنگ اکرولیک اکر، سفید و سبز استفاده می شود. شیوه کار در این نوع پتینه به این شکل است که ، ابتدا دیوار را با رنگ الکرولیک رنگ کرده و سپس، رنگ اکرولیک سبز را با اکر مخلوط می کنند تا رنگ زیباتری به دست بیاید. در مرحله بعد، رنگ سبز را با استفاده از قلمو به دیوار زده و بعد از آن، دیوار را دو مرتبه به طور کامل با ماده ترک کراکل مدیوم پوشش می دهند.
در مرحله دوم، رنگ سفید اکرولیک را با مقدارکمی اکر مخلوط می کنند تا رنگ کرمی به دست آید؛ سپس، این مخلوط را با استفاده از آب، رقیق تر کرده و در نهایت، با استفاده از قلم مو به صورت راه راه و از سمت چپ به راست بر روی سطح دیوار می زنند. نکته مهم و قابل توجه این است که نباید هر ردیف رنگ را روی ردیف قبلی زد چرا که باعث خراب شدن بافت رنگ قبلی می شود. در این نوع پتینه، هر چه میزان رنگ و حجم آن بیشتر باشد، ترک هایی نهایی درشت تر خواهند بود. علاوه بر این، مدل های کشیدن قلم مو و ضربه زدن آن رو سطح دیوار بسیارحائز اهمیت است زیرا سمت و جهت کشیدن قلم مو روی سطح، منجر به شکل گیری طرح های مختلف و زیباتری می شود.
پتینه کاری روی سفال
به طور معمول ، برای پتینه کاری روی سفال، از ظروفی ساده مانند کوزه، کاسه ساده و انواع سفال خام ( یا سفال پایه : سفالی که در کوره پخته نشده و رنگ و لعاب ندارد ) استفاده می شود. روش پتینه کاری روی سفال به این صورت است که، ابتدا باید ناصافی های روی سفال را با سنباد نرم، از بین برد. این کار مستلزم دقت ، حوصله و صرف وقت زیادی است. سپس، غبار سفال را با پارچه ای خشک و نرم پاک کرده، سفال را شسته و باید منتظر ماند تا خشک شود.
در مرحله بعد، سطح سفال خشک شده را دو مرتبه چسب زده و میگذارند خشک شود. برای درست کردن خمیر پتینه روی سفال، با استفاده از چسب چوب و پودر مل خمیری تهیه می کنند. بعد از یک ساعت می توان این خمیر را با وردنه روی نایلون باز کرده و طرح مورد نظر را کشیده و از خمیر جدا کرد. سپس، این طرح را با استفاده از آب یا چسب چوب، روی سفال قبلی می چسبانند. به کار بردن آب برای چسباندن، موجب ترک خوردن و ایجاد حس قدیمی بودن سفال می شود. علاوه بر این، این ترک ها بعد از خشک شدن قابل رویت بوده و میتوانید کوزه را نیز رنگ آمیزی کرد.
با شرکت در دوره آموزش رنگ و پتینه مرکز آموزش مجازی پارس، می توانید اطلاعات جامعی در مورد انواع شیوه های پتینه به دست آورید.
رنگ و پتینه روی گچ
رنگ و پتینه روی گچ، با رنگ های معمولی کمی متفاوت بوده و از آنجایی که این دیوارها فاقد رنگ هستند، این کار شامل 9 مرحله است:
- اولین مرحله ، کشیدن یک تیغه بر روی دیوار و استفاده از سنباده برای از بین بردن ناصافی های سطح دیوار است.
- در مرحله دوم، روغن مخصوصی را به عنوان زیر کار، به دیوار می زنند که از ترک برداشتن دیوار جلوگیری کرده و دیوار را سفت تر می کند.
- در مرحله سوم، دیوار و سقف را یک یا دو مرتبه بتونه* می زنند.
- در مرحله چهارم، بعد از خشک شدن بتوته، سطح دیوار ا مجددا سنباده می زنند تا لکه های اضافی از بین بروند.
- در مرحله پنجم، باید گرد و غبار ناشی ار سنباده کاری در مرحله قبل را با پارچه نمناک پاک کرد.
- در مرحله ششم، رنگ مورد نظر را انتخاب و دیوار را با آن رنگ می کنند.
- در مرحله هفتم، بعد از رنگ آمیزی، دیوار را با بتونه خاصی لکه گیری کرده ، سطح دیوار را سنباده زده و با پارچه نمناک پاک می کنند.
- در مرحله هشتم، مجددا دیوار را رنگ می کنند.
- مرحله نهم، مرحله پایانی کار پتینه محسوب می شود که دوباره دیوار را رنگ می زنند.
رنگ های طلاکاری و پتینه
پتینه هنری است که معمول روی انواع بافت ها شامل گچ، سفال، شیشه و چوب اجرا شده و حتی میتوان بخشی از کار را با ورق طلا پوشاند. ازجمله کاربردهای رنگ های طلاکاری و پتینه، پتینه کاری روی بشقاب شیشه ای است. برای این کار، ابتدا یک دایره با کاغذ درست کرده و آن را در وسط ظرف می چسبانند. سپس، حاشیه باقی مانده را با چسب ورق طلا* آغشته کرده و ورق طلا را روی آن می چسبانند. سپس، برای اینکه ورق طلا از حالت یک تکه در بیاید، مقداری نمک دریا را پشت ورق طلا ریخته و پارچه ای که با سرکه سفید مرطوب شده را پشت بشقاب می اندازند.
بعد از 30 دقیقه ، ظرف را کاملا با آب سرد می شویند. بعد از شستشو، ورق طلا در برخی قسمت ها بی رنگ می شود. سپس، حاشیه ورق طلا را با رنگ اکرولیک و تامپون به صورت ضربه ای رنگ می کنند. زمانی که خشک شد، تصویر مورد نظر را در وسط ظرف با چسب بیرنگ می چسبانند. در مرحله بعد، دایره تصویری که در طرف دیگر دیده می شود را با رنگ اکرولیک سفید می پوشانند تا تصویر واضح شود. بعد از خشک شدن رنگ سفید، پشت بشقاب را به صورت ضربه ای و با رنگ اکرولیک رنگ می کنند.
اجرای پتینه
اجرای پتینه در دو مرحله صورت می گیرد:
- مرحله اول پتینه، شامل ایجاد بافت یا طرح اصلی روی سطح است و هر شکلی را میتوان روی آن اجرا کرد.
- مرحله دوم پتینه، شکل دادن به بافت روی سطح و اضافه کردن لعاب روی سطوح است.