آشنایی با بورس

کاربر گرامی ،‌توجه داشته باشید ، مقالات موجود در وبسایت ، از بستر اینترنت و جستجو در سایت های اینترنتی ( بصورت خودکار) جمع آوری شده اند، لذا لطفا جهت یافتن منابع اصلی انتشار دهنده از موتورهای جستجو کمک بگیرید.

این مقاله با عنوان دوره آموزشی بورس توسط مرکز آموزش مجازی پارس جمع آوری و منتشر شده است . امروزه آموزش با شیوه های نوینی ارائه میشود و یکی از این شیوه ها آموزش مجازی میباشد که از جهات مختلفی همچون صرفه جویی در زمان و مکان به صرفه میباشد. نخستین گام در راستای آموزش مجازی را میتوان فرهنگ سازی ،ایجاد اعتماد و باور مردم نسبت به کیفیت بالای آموزش و مدرک آن عنوان کرد.
این مرکز با بیش از ۱۰۰ مدرس و اعضای هیئت علمی دانشگاه قرارداد همکاری در جهت تدوین محتوا اعم از جزوات درسی ، امکانات مولتی مدیا و همچنین ضبط فیلم های آموزشی نموده است .
در حال حاضر مرکز پارس با اخذ مجوزهای لازم اقدام به آماده سازی بیش از 4۰۰ دوره ی آموزشی در شاخه های مختلف علمی نموده است. یکی از این دوره ها ، دوره آموزشی بورس یک دوره آموزشی بسیار کاربردی و علمی زیر گروه شاخه مدیریت در مرکز آموزش مجازی پارس می باشد.

حدود 500 سال پیش در یكی ازشهرهای بلژیك درمقابل منزل فردی به نام (واندر بورس) صرافان گرد هم آمده اوراق بهاداردادوستد میكردند.از آن پس هرمكانی راكه درآن، اوراق بهادارمورد معامله قرارمی گرفت بورس نامیدند.
اولین بورس دنیا درشهرآنورس بلژیك ایجاد شد. درحال حاضر دراغلب كشورهای دنیا تشكیلات بورس وجود داردوفدراسیون بورسهای جهان به عنوان یك سازمان هماهنگ كننده بین المللی نسبت به همكاری و تشریك مساعی بین بورسها ، حفاظت از منابع و حقوق صاحبان سهام وتوسعه بازار سرمایه فعالیت می نماید. برخی از بورسهای مهم دنیا عبارتند از بورس نیویورك، بورس لندن، بورس استكهلم، بورس مونترال وبورس توكیو.

سابقه ایجاد بورس در ایران

فكر اصلی ایجاد بورس  در ایران به سال 1315 برمیگردد.دراین سال یك كارشناس هلندی و یك كارشناس بلژیكی به منظور بررسی و اقدام در مورد تهیه و تنظیم مقررات ناظر برفعالیت بورس اوراق بهادار به ایران آمدند،اما مطالعات آنها با آغاز جنگ جهانی دوم متوقف گردید.پس از كودتای 28 مرداد 1332 ، مجدداًدر سال 1333 ماموریت تشكیل بورس اوراق بهادار به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن،بانك مركزی و وزارت بازرگانی وقت محول گردید.این گروه پس از 12 سال تحقیق و بررسی در سال 1345 قانون و مقررات تشكیل بورس اوراق بهادار تهران را تهیه ، ولایحه مربوط را به مجلس شورای ملی ارسال داشتند.این لایحه در اردیبهشت 1345 تصویب شد و بورس تهران عملاً در سال 1346 با ورود سهام بانك صنعت و معدن و شركت نفت پارس فعالیت خود را آغاز نمود
بازده بالاتر از منابع پربازده شناخته شده در بازارهای مشابه ، بادرنظر گرفتن ریسك بهینه .تب گسترش این بازار كه به عنوان عاملی نادیدنی (همانند تب طلا در ایالات متحده)، بازار امروز ایران را فرا گرفته است و همچنان تا ظرفیت نهایی و تعادل، گام های بسیار بزرگی را در پیش روخواهد داشت .

آشنایی با بورس

علی رغم عدم تنوع دربازار بورس ایران ، درعین حال منابع كسب سود دراین بازار بسیار متنوع است ، به نحوی كه یك سهم خریداری شده می تواند برای دارنده آن ، به طرق گوناگون سود ایجاد نماید كه از آن جمله می توان به انواع افزایش سرمایه ، ما به التفات قیمت خرید با قیمت روز ، سود نقدی و ... اشاره داشت .
ظرفیت های باز موجود به نحوی كه علیرغم تمام رشدهای این بازار همچنان ظرفیتهای رشد فوق العاده بكر و دست نخورده ای وجود دارد ،كه سیاستهای خصوصی سازی دولت نیز بعنوان یكی از اهداف كلان اقتصادی در واقع تقویت كننده این موضوع می باشد .

مزایای ورود به بورس  برای شركتها
دراین بین سوالی مطرح می شود و آن این است كه واقعا ، چرا شركتها برای حضور دراین بازار از خود علاقه نشان می دهند ؟ و اساسا مزایای حضور شركتها دربازار بورس چیست ؟ درپاسخ به این پرسش سعی نمودیم به اختصارپاره ای از عوامل بااهمیت را بیان نمائیم كه از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره كرد:
استفاده از معافیت های مالیاتی ، شركتهایی كه در بورس مورد پذیرش قرارمی گیرند مادامیكه از لیست سازمان بورس واوراق بهادار خارج نگردیده باشند ، مى توانند نسبت به نرخ مقطوع مالیات حداقل از % 10 معافیت مالیاتی بهره مند گردند.
در بورس به جهت تمركز سرمایه كه با هدف مشاركت درحقوق شركتهای مورد پذیرش صورت گرفته و تشكیل یك بازار هدفمند را داده است ، امكان افزایش سرمایه بسیار ساد ه تر از حالتی است كه شركتها در خارج از بورس به این امر اقدام میورزند. چرا كه مجبور خواهند بود تا برای افزایش سرمایه به دنبال شركای جدید ، كه بعضا با چانه زنی نیز همراه خواهد بود ومنجر به افزایش هزینه های مرتبط با توسعه را فراهم خواهد گردانید مواجه گردند .
انتشار اوراق قرضه كه براساس قانون تجارت به شركتهای سهامی عام این اجازه داده شده و طبعا حضور در یك بازار متمركز این امر را به نحو چشمگیری تسهیل خواهد نمود .
به روز رسانی ارزش واقعی شركت كه این موضوع می تواند انعكا سدهنده نگرش یك بازار متخصص نسبت به آتیه شركت مورد بررسی باشد و كاملا واضح خواهد بود كه این امر توانایی ارایه خط مشی مدیریتی به مجموعه مدیران شركتهای بورسی را در راهبرد اهداف خود فراهم خواهد ساخت .
ورود به بورس و عبور از فیلترهای نظارتی و كنترلی آن بعضا موجب كسب وجهه و اعتبار برای شركتهای پذیرفته شده را فراهم ساخته كه این امر م یتواند موجبات یكسری منافع نادید های را برای این شركتها فراهم آورد.

تالاربورس:
جایی است كه كارگزاران به خرید و فروش سهام میپردازند كه به دو بخش تالار اصلی و تالار فرعی تقسیم میشود. همچنین برای آگاهی مردم در تالار بورس تابلویی نمایانگر قیمت لحظه ای هر سهم می باشد .
تالاراصلی وتالار فرعی به چه جایی گفته میشود؟
تالار اصلی
تالاری است كه شركت هایی كه توانسته اند خود را با قوانین سازمان بورس وفق بدهند به آنجا راه پیدا می كنند.

تالار فرعی
تالاری است كه شركت ها ابتدا در آن پذیرفته می شوند ودرآن تالار آزمایش می شوند اگر توانستند خود را با قوانین وفق دهند در تالار اصلی پذیرفته می شوند.
كارگزاران بورس

شركت هایی هستند كه افراد برای خرید و فروش سهام باید به آنها مراجعه كنند كه به دو دسته دولتی و خصوصی تقسیم میشوند. درواقع كارگزاران واسطه بین سهامداران وشركت های حاضر در بورس می باشند.
توجه :
یكه راه خرید و فروش سهام مراجعه به شركت های كارگزاری می باشد. *توضیحات بیشتر دراین مورد را در فرایند سرمایه گذاری در بورس توضیح خواهیم داد.خرید و فروش سهام شركتهای بورسی در بازار، فقط توسط كارگزاران رسمی سازمان بورس اوراق بهادار امكان پذیر است و این مسئله موجب شفافیت بازار می شود . چرا كه به این ترتیب اطلاعات مربوط به معاملات مانند تعداد سهام و قیمت مورد معامله و تعداد خریدار و فروشنده هر روز دردسترس قرار می گیرد . معمولا سرمایه گذاران دائمی بورس هر كدام با كارگزار معینی كار میكنند .
به غیر از كارگزارانی كه به تازگی مجوز مشاوره و سبد گردانی را دریافت نموده اند سایر كارگزاران اجازه دادن مشاوره به سرمایه گذاران را ندارند . لذا برای آنان تفاوتی نمیكند كه سرمایه گذار چه سهمی بخرد و بفروشد و آنها تنها كارمزد خود را دریافت خواهند كرد لذا این سرمایه گذار است كه باید با توجه به موارد خاصی كارگزار خود را انتخاب كند .
این موارد به این صورت اند:
-1 حجم سرمایه سرمایه گذار : به عبارتی در انتخاب كارگزار باید دقت نمود كه كارگزار برای چه مقدار سرمایه هایی كار میكند و آیا سرمایه ما در حدی است كه كارگزار برای ما معامله كند .اصولا كارگزاران به نسبت حجم سرمایه
افراد انها را در اولویت قرار میدهند . فرضا كارگزاری كه اكثر مشتریان ان دارای سرمایه های بالای 100 میلیون تومان باشند برای سرمایه گذار با سرمایه 10 میلیون مناسب نیست .
2- تعداد مراجعه كنندگان به كارگزار : به این معنی كه آیا كارگزار فرصت رسیدگی به درخواستهای همه مشتریان را دارد . چرا كه در غیر این صورت شاید به علت عدم فرصت كارگزار برای انجام درخواستهای خرید و فروش مشتریان درخواست ما به روزهای بعد موكول شود و این مسئله با توجه به ارزش زمان در معاملات بورس ممكن است موجب از دست رفتن برخی فرصتها شود .
3- نوع شخصیت خریدار در ارتباط با كارگزار (حقیقی یا حقوقی ) : برخی از كارگزاریها اكثرا دارای مشتریانی با شخصیت حقوقی می باشند كه برای اشخاص حقیقی مناسب نمی باشند .
4- رتبه كارگزار از نظر حجم خرید و فروش : هر چه رتبه كارگزار از نظر حجم معاملات بالاتر باشد نشان دهنده فعالیت بیشتر ان كارگزار می باشد و نكته مثبتی به حساب می آید به شرط اینكه مورد اول یعنی حجم سرمایه سرمایه
گذار رعایت شود پس بهتر از میان كارگزارانی كه سرمایه ما با سرمایه مشتریان آنها همخوانی دارد كارگزاری را انتخاب كنیم كه دارای حجم معاملات بیشتری باشد یا به عبارتی فعال تر باشد
 وظایف شرکت های کارگزاری:
کارگزاران اشخاص حقوقی هستند که به نمایندگی از طرف مشتریان اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار و کالا و یا اوراق مبتنی بر کالا و ارائه سایر خدمات در بازار سرمایه به مشتریان می نمایند. انجام فعالیت کارگزاری نیازمند کسب مجوز تاسیس و فعالیت از سازمان بورس و اوراق بهادار و عضویت در کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار و بورس مربوطه است.
افرادی که در شرکت های کارگزاری مشغول به فعالیت می باشند، افرادی خبره، با تجربه و آشنا به مسایل مالی هستند که نسبت به شرایط اقتصادی، بازار اوراق بهادار و بازار کالاهای مختلفی که معامله می شود شناخت دارند و با تسلط خود بر قوانین و مقررات می توانند بهترین اقدام به منظور خرید و فروش اوراق بهادار و کالا در تالار معاملات بورس ها و بازارهای خارج از بورس را برای مشتریان انجام دهند.
از آنجائی که فعالیت کارگزاری دارای حساسیت ویژه بوده و کلیه سرمایه گذاران از طریق شرکت های کارگزاری اقدام به خرید و فروش می کنند. لذا شرایط و مقرراتی بر مدیران و پرسنل شرکت های کارگزاری حکم فرماست. صلاحیت حرفه ای کلیه اعضای هیات مدیره و مدیر عامل شرکت های کارگزاری می بایست قبل از قبول سمت، به تائید سازمان بورس برسد که به این منظور صلاحیت های علمی، تجربی، عمومی و تحصیلی متقاضیان بررسی می گردد.
کلیه معاملات شرکت های کارگزاری توسط معامله گران آن هاانجام می پذیرد. این معامله گران می بایست دارای گواهی نامه حرفه ای بوده که دارا بودن این گواهی نامه  تسلط آن ها را بر مباحث علمی مورد نیاز و قوانین و مقررات نشان می دهد. سایر افرادی که در سمت های مهمی در شرکت های کارگزاری فعالیت می نمایند بسته به نیاز آن ها به توانمندی های علمی و مقرراتی خاص، موظف به اخذ گواهی نامه حرفه-ای مربوطه می باشند.

خدمات ارائه شده توسط شرکت های کارگزاری:
مشخصات شرکت های کارگزاری دارای مجوز در قسمت ” مشخصات شرکت های کارگزاری عضو” بروزرسانی میگردد. این شرکت ها برای ارائه خدمات مختلف در حوزه بازار سرمایه باید مجوز مربوطه را اخذ نمایند.
همچنین شرکت های کارگزاری برای فراهم آمدن دسترسی کلیه سرمایه گذاران به بازار سرمایه با تاسیس شعبه، دفتر، نمایندگی و یا تالار معاملات اختصاصی در تهران و سایر شهرستان ها خدمات خود را به سرمایه گذاران ارائه می کنند. در هریک از این دفاتر ممکن است خدماتی نظیر پذیرش سفارش مشتریان در بورس ها، بازارهای خارج از بورس، پذیرش معاملات آتی کالا و اوراق بهادار و پذیرش درخواست های صدور و ابطال واحدهای صندوق سرمایه گذاری انجام پذیرد. ضمناً اکثر شرکت های کارگزاری با ارائه خدماتی نظیر انجام معاملات اینترنتی و یا معاملات برخط بدون نیاز به حضور مشتریان در دفاتر خود به آنها خدمات ارائه می نمایند.

مزایای بورس اوراق بهادار از ابعاد مختلف
1- بورس اوراق بهادار و اقتصاد
2-بورس از دید سرمایه گذاران و دارندگان دارایی های مالی
3- بورس از دید شركت ها و واحدهای اقتصادی صادر كننده اوراق بهادار
بازار سرمایه و بورس اوراق بهادار از ابعاد مختلف اقتصادی
مهم ترین هدف بازار سرمایه این است كه با اجرای فرایند سالم سازی و شفافیت، پس انداز كنندگانی كه دارنده منابع مالی می باشند و هدف كسب سود و بازده معقول دارند را به اشخاص حقوقی و واحدهای اقتصادی كه برای توسعه فعالیت های خود نیاز به منابع مالی دارند پیوند دهد.

بورس از دید سرمایه گذاران و دارندگان دارایی های مالی
الف- خرید سهام برای كسب سود و بازده مناسب
ب- قابلیت نقدشوندگی اوراق بهادار
ج- پوشش در مقابل تورم
د- اطمینان از سرمایه گذاری به دلیل شفافیت اطلاعات
ه- اعمال حق رأی و مشاركت در اداره امور شركت
و- احساس مشاركت در امور تولیدی و تجارتی

چرا در بورس سرمایه گذاری كنیم ؟
همه ما برای گذران زندگی وبر حسب اجبار و علاقه و...شغلی را برای خود برمی گزینیم. هرشغلی می بایست، دارای شرایطی باشد تا نیازهای متصدی آن را ارضا نماید. برای مثال سود مطمئن و خوبی داشته باشد ، عمر طولانی داشته باشد،منع قانونی نداشته باشد،جذاب و قابل توسعه باشد و.... .باتوجه به این مطالب ، به نظر میرسد كه فعالیت دربورس اوراق بهادارمی تواند به عنوان یك كسب وكار ثانویه مدنظر قرار گیرد،چراكه عمرطولانی دارد،همراه با ارتقا مالی و علمی است و در صورت فعالیت درست می توانیم سود خوب و مطمئنی به دست آوریم ؛ همچنین از پتانسیل های خود به بهترین نحو استفاده كنیم.

روشهای كسب درآمد از بورس
سهامداران از حیث بهره برداری از سهام دو گروه هستند :
-1 تعدادی از سود سهام استفاده می كنند، یعنی شركت در ابتدای سال پیش بینی می كند كه مبلغ خاصی به ازای هر سهم سود نقدی می پردازد و عده ای نیز به خاطر سود سالانه اش این سهام را خریداری می كنند.نیازی نیست كه
سهامدار، یك سال كامل،مالك سهام باشد تا بتواند از سود سالانه استفاده كند، هر فردی كه در تاریخ برگزاری مجمع عمومی عادی سهامدار شركت بوده باشد ، سود یكساله به او تعلق می گیرد. ( قبلا توضیح دادیم كه در مجمع عمومی عادی سهامداران در مورد سود شركت و میزان تقسیم آن به صورت نقدی تصمیم گیری می كنند.
-2 عده ای دیگر از رشد قیمت سهام استفاده می كنند. مثلا قیمت سهام 400 تومان بوده و بعد از 4 ماه به 900 تومان می رسد .سپس این افراد سهام خود را می فروشند و در واقع از نوسان قیمت استفاده می كنند.كسانی كه قصد خرید
سهام را دارند باید مشخص كنند كه از كدامیك می خواهند بهره ببرند (نوسان قیمت ، سود هرسهم یا هردو؟)
نكاتی كه هنگام خرید سهام باید در نظر داشت:
سرمایه گذار با خرید یك ورقه بهادار، ریسك می پذیرد و بازده به دست می آورد پس مهم ترین عواملی كه در تصمیم گیری برای خرید اوراق بهادار مؤثر است، بازده و ریسك آن در مقایسه با سایر فرصت های سرمایه گذاری است. به همین ترتیب، بازده و ریسك هر ورقه بهادار، قابل مقایسه با سایر اوراق می باشد.
به عبارتی، هدف سرمایه گذار منطقی این است ،كه از میان اوراق بهادار، ورقه بهاداری را انتخاب كند كه از یك سو در صورت داشتن ریسك مساوی ، نسبت به سایر اوراق ، بیش ترین بازدهی را داشته باشد و از سوی دیگر در صورت داشتن بازده مساوی نسبت به سایر اوراق، از حداقل ریسك برخوردار باشد.
با توجه به منطق یاد شده، برخی نكات كه می توانند در انتخاب یك ورقه سهم از میان اوراق سهام موجود، مؤثر باشند از این قرار است. گفتنی است كه این نكات جنبه عام دارند، بنابراین ممكن است درجه اهمیت آن ها با توجه به نظر گاه ها و خط مشی سرمایه گذاران فرق كند.
-1 قابلیت نقدشوندگی
قابلیت نقدینگی یك ورقه سهم به معنای امكان فروش سریع آن است. هر چه سهمی را بتوان سریع تر و با هزینه كم تری به فروش رساند، قابلیت نقدینگی آن بیش تر است، اوراق بهاداری كه به طور روزانه و به دفعات مكرر معامله می شوند، نسبت به اوراق بهاداری كه با تعداد محدود و یا دفعات كم معامله می گردند، قابلیت نقدینگی بیش تر و در نهایت ریسك كم تری دارند. فهرست پنجاه شركت فعال بورس كه هر سه ماه یك بار منتشر می شود ، راهنمای مناسبی برای انتخاب سهامی است كه از قابلیت نقدینگی خوبی برخوردارند.
-2 تعداد سهام در دست عموم
قابلیت نقدشوندگی یك ورقه سهام ، تا حدودی به تعداد سهام در دست عموم بستگی دارد. هر چه تعداد سهامی كه در دست مردم قرار دارد بیش تر باشد، حجم و سرعت گردش معاملات افزایش یافته و بازار، قیمت منصفانه و معقول تری برای آن پیدا می كند. برعكس هر چه تعداد سهام در دست مردم كم تر باشد، ركود بیشتری بر معاملات سهام حاكم شده و در صورت معامله، قیمت ها شكل یك طرفه (صعودی یا نزولی) به خود می گیرد. تجربه شركت هایی كه تعداد سهام رایج آن ها كم بوده مؤید این نكته است.
-3 تركیب سهامداران
یكی دیگر از معیارهای یك ورقه سهم، تركیب سهامداران آن است. تركیب سهامداران كه در واقع تركیب هیات مدیره آن را تعیین می كند، می تواند به نفع سهامداران جزء یا عمده باشد. در شركت هایی كه اعضای هیات مدیره آن، منتخب سهامداران عمده هستند، ممكن است تصمیماتی اتخاذ شود ، كه بیشتر در راستای اهداف سهامدار عمده باشد و در
مواردی به نفع سهامدار جزء نباشد.
چنین تصمیماتی در بازارهای كارا اثر خود را به خوبی در قیمت سهام نشان می دهد و البته معمولاً تاثیرخیلی مهمی ، بر قیمت سهام نمی گذارد، اما در بازارهای غیر كارا كه تا حدودی تحت تاثیر جو بازار قرار می گیرد، می تواند جهت تغییرات قیمت را یك طرفه سازد.
***نكته مهم در مورد زمان خرید یا فروش سهام***
بعد از اینكه تصمیم گرفتید سهام شركتی را خریداری كنید یا آنرا بفروشید نكته بعدی آن است كه زمان این كار را مشخص كنید.مثلا اگر تصمیم گرفتید ، تعدادی سهام خریداری كنید ، اگر زمانی كه قیمت در اوج خود است اقدام به خرید كنید، این كار ،معقول نیست چون با اندك نوسان،قیمت سهام پایین می آید و معلوم نیست دقیقا چه زمانی رشد
می كند؟ همچنین در مورد فروش سهام وقتی قیمت ها پایین است ، اقدام به فروش نكنید زیرا متضرر می شوید.
بنابراین طبق اصول، اقدام به انتخاب سهام كنید .تنوع و سبد سهام داشته باشید و مهمتر از آن به زمان مناسب برای خرید و فروش دقت نمایید. معمولا وقتی قیمت سهام شركت پایین است ، زمان مناسبی برای خرید است .در مورد پایین آمدن قیمت سهام نیز دقت كنید زیرا ممكن است باز هم پایین تر بیاید.
همچنین وقتی قیمت سهام شركت بالاست، دقت كنید چون ممكن است قیمت سهام شركت بازهم بالاتر رود. ****
-1 دریافت كد بورسی :
برای شروع به سرمایه گذاری در بورس نیاز به كد معاملاتی دارید . كد معاملاتی شما یك كد واحد است كه به وسیله آن در سامانه اطلاعاتی بورس شناسایی می شوید . برای ایجاد كد باید یك برگه كپی شناسنامه به همراه كپی كارت ملی خود را به یكی از كارگذاران تحویل بدهید. پس از اینكه مشخصات شما در سیستم ثبت شد ، با مراجعه به شركت
كارگزاری (معمولا دو روز كاری بعد) از كد معاملاتی خود آگاه خواهید شد.
ایجاد كد بورسی كه كد معاملاتی یا كد سهامداری نیز به آن می گویند رایگان بوده و كارگزاران برای این كار دستمزدی از شما دریافت نخواهند كرد. كد معاملاتی شما از سه حرف اول نام خانوادگی شما به علاوه یك عدد 5 رقمی تشكیل می شود . مثلا اگر نام خانوادگی فردی “ محمدی“ باشد ، كد بورسی وی ممكن است ”محم 00001 “ باشد.
با دریافت این كد می توانید شروع به سرمایه گذاری نمایید.
2- پركردن فرم درخواست خرید
فرمی كه در اسلاید بعدی مشاهده می فرمائید ، درخواست خرید می باشد . پس ازانتخاب شركت و مراجعه به شركت كارگزاری و واریز وجه به حساب شركت نوبت به پركردن درخواست خرید میرسد. در قسمت اول این فرم، مشخصات شناسنامه ای خود را به همراه كد ملی ، آدرس ، شماره تلفن و كدمعاملاتی می نویسید.در بخش بعدی نام شركت یا شركتهای مورد نظر برای خرید را به همراه تعداد سهام مورد درخواست و مبلغ سرمایه گذاری درج نمایید. سپس با علامت گذاشتن در یكی از چهارگوش های حق تقدم یا سهام مشخص می كنید كه در نظر دارید كارگزار شما برایتان سهام خریداری كند یا حق تقدم سهام را؟
سپس شماره فیش بانك و مبلغ واریزی و نام بانك را نوشته ، برگه را امضا نمایید و به مسئول سفارش های شركت كارگزاری تحویل دهید.
پر كردن فرم درخواست فروش
پس از اینكه تصمیم به فروش سهام خود می گیرید باید با برگه سهم و شناسنامه خود به یك شركت كارگزاری مراجعه نمائید . همانند درخواست خرید در ابتدا مشخصات شناسنامه ای خود را به همراه كد ملی ، آدرس ، شماره تلفن و كدمعاملاتی می نویسید.در بخش بعدی نام شركت یا شركتهای مورد نظر برای فروش را به همراه تعداد سهام مورد درخواست درج نمایید. سپس با علامت گذاشتن در یكی از چهارگوش های حق تقدم یا سهام مشخص می كنید كه در نظر دارید كارگزار شما برایتان سهام شركت را بفروشد یا حق تقدم سهام را؟
بعد از آن شماره حساب بانكی خود را در بخشی كه در فرم برای ان در نظر گرفته اند بنویسید تا مبلغ ریالی فروش به حساب شما واریز شود . در آخر برگه را امضا نموده ، و به مسئول سفارش های شركت كارگزاری تحویل دهید.در صفحه بعدی برگه درخواست فروش را مشاهده می كنید. پس از آنكه در خواست خرید و فروش شما تكمیل شد ، در زمان مقتضی به سیستم معاملات بورس وارد می شود و بنا به درخواست در صف خرید یا فروش قرار می گیرد .
توجه داشته باشید كه صف خرید به صورت صعودی به نزولی و صف فروش به صورت نزولی به صعودی مرتب می شود . در ابتدای این دو صف هرگاه قیمت ها باهم یكسان شده ، تطابق پیدا كند ، معامله در چند ثانیه صورت می گیرد پس از آنكه در خواست خرید و فروش شما تكمیل شد ، در زمان مقتضی به سیستم معاملات بورس وارد می شود و بنا به درخواست در صف خرید یا فروش قرار می گیرد . توجه داشته باشید كه صف خرید به صورت صعودی به نزولی و صف فروش به صورت نزولی به صعودی مرتب می شود . در ابتدای این دو صف هرگاه قیمت ها باهم یكسان شده ، تطابق پیدا كند ، معامله در چند ثانیه صورت می گیرد .
چند توصیه توجه داشته باشید كه این توصی هها بسیار عمومی هستند و هر كدام نسبت به شرایط ممكن است كاربردهای متفاوتی داشته باشند ولی هر كدام از توصیه ها دارای مفاهیم پایه ای هستند كه م یتوانند شما را به یك سرمایه گذار آگاه تبدیل كند .
فروش سهام زیان ده و نگهداری سهام سودده:
معمولا سرمایه گذاران سهامی را كه افزایش قیمت پیدا می كنند، می فروشند، ولی سهامی كه با كاهش قیمت مواجه شده اند را به امید بالا رفتن قیمت نگهداری می كنند. اگر سرمایه گذار زمان صحیح برای فروش سهامی كه با كاهش قیمت مواجه شده اند را تشخیص ندهد، ممكن است سهام پس از مدتی كاملا بی ارزش شود. البته نگهداری سهام ارزشمند و فروش سهام كم ارزش از نظر تئوریك ایده جالبی است ولی در عمل مشكل است.
توصیه می شود سهامی كه آینده خوبی دارند را به واسطه سیاس تهای غلط شخصی دست كم نگیرید.
اگر شما درك خوبی از پتانسیل سرمای هگذاری خود دارید، ممكن است سیاس تهای غلط شما باعث محدود كردن سود شما شود. در مورد سهامی كه با كاهش قیمت مواجه م یشوند، واق عبین باشید و در عین حال پتانسیل های سهم را نیز در نظر بگیرید. مهم این است كه اگر در تشخیص سهامی كه انتظار آینده خوب برای آن را داشته اید، دچار اشتباه شده اید، واقع بین باشید. ازفروش سهام زیان ده نترسید ! زیرا ممكن است برای جبران ضرر زمان را از دست بدهید. درهر صورت مهم این است كه شركت ها را با توجه به امكانات و توانمندی هایشان ارزیابی كنید. فقط به خاطر داشته باشید كه اجازه ندهید ترس بازده شما را محدود كند، یا باعث زیان بیشتر شود.
شایعات بازار را جدی نگیرید:
شایعات موجود در بازار را جدی نگیرید . حتی اگر از طرف دوست شما و یا شخص مطلع در بازار باشد زیرا هیچ كس نمی تواند پیش بینی درستی از آینده یك سهم داشته باشد.
زمانی كه شما سهمی را برای خرید انتخاب می كنید، مهم این است كه دلیل انجام این كار را بدانید. تحقیق كنید و شركت مورد نظر را ارزیابی كنید. پیش از تصمیم به خرید ممكن است در برخی موارد تكیه بر صحبت های دیگران سودده باشد، ولی این عمل شما را از تبدیل شدن به یك سرمایه گذار مطلع باز م یدارد و این آگاهی تنها رمز موفقیت درازمدت است.
با نوسانات جزئی دلسرد نشوید:
به عنوان یك سرمای هگذار با دید بلندمدت، نگران تغییرات قیمت در كوتاه مدت نباشید. به خاطر داشته باشید كه به جای نگرانی نسبت به نوسانات اجتنا بناپذیر در كوتاه مدت، به سرمایه گذاری خود مطمئن باشید. یك سری از سرمایه گذاران از نوسانات روزانه سهم به دنبال سود هستند ، ولی سود بلندمدت وابسته به تغییرات دیگری در بازار است، كه ممكن است چند ماه به طول بینجامد. پس دید خود را برروی نظرات و تحقیقات خود متمركز كنید انتخاب یك استراتژی مشخص و تمركز روی آن:
افراد مختلف روش های مختلفی برای خرید یا فروش سهام در بازار بر می گزینند. روش های مختلفی برای موفقیت در بازار وجود دارد و روش هیچ كس بر بر دیگران ارجحیت ندارد. سرمایه گذاری كه روش مشخصی برای خرید سهام نداشته باشد ، ممكن است در بلندمدت با زیان مواجه شود.
آیند ه نگر باشید:
سخت ترین بخش سرمایه گذاری در بازار سهام، این است كه سرمایه گذار تصمیماتی را اتخاذ می كند كه نتایج آن در آینده مشخص می شود. نكته ای كه باید مدنظر داشت، این است كه با وجود استفاده از اطلاعات گذشته برای تصمیم گیری ، آینده همه چیز را مشخص می كند. اگر پس از اینكه سهام یك شركت با رشد قیمت مواجه شد، این سوال را از خود بپرسید، كه آیا این سهم می تواند بالاتر رود؟ این سوال شما را گمراه می كند. درحالی كه سرمایه گذار باید با بررسی وضعیت شركت نسبت به خرید آن اقدام كند.
دید بلند مدت داشته باشید:
سودهای كوتاه مدت اغلب باعث گمراهی سرمایه گذاران جدید می شود و داشتن دید بلندمدت برای یك سرمایه گذار ضروری است. این بدان معنی نیست كه خرید و فروش سهام منجر به كسب سود نم یشود، ولی همانطور كه قبلا اشاره شد ، در بازار سهام و مبادله در بازار سهام رو شهای متفاوتی برای كسب سود هستند. مبادله نیاز به ریسك پذیری بالا دارد. در نظر داشته باشید كه این مبادلات نیاز به منابع مالی، دانش و ریس كپذیری بالا دارد. در نظر داشته باشید كه در همه موارد فوق استثناهایی وجود دارد. ممكن است یك سرمای هگذار با توجه به شرایط، در جهت عكس برخی از موارد فوق عمل كند، ولی امید این است كه توصیه های فوق در تصمیم گیری سرمایه گذاران در بازار سهام مفید باشد.
در هر صورت برای ارزشیابی قیمت سهام آگاهی از پی شبینی سودهای آینده شركتها برای سرمایه گذاران و تحلیلگران مالی لازم می باشد. نه تنها اطلاع قبلی از روند معمولی سود شركت ها ، بلكه اطلاع قبلی از سودهای غیرمنتظره شركت ها در پیش بینی افزایش یا كاهش قیمت ها موثرند.
چون رابطه مستقیم و محسوسی بین قیمت سهام و تغییر سود شركت ها موجود است ، برای پی شبینی قیمت سهام یك شركت می توان عواملی را كه بر سود آن شركت اثر دارند، در نظر گرفته و سود شرك تها را پیش بینی نمود. عوامل موثر در تغییر سود سهام را می توان به نسبت سرمایه شركت برای هر سهم، نسبت سود به فروش (حاشیه سود) و نسبت فروش به سرمایه تفكیك نمود.
نقش اطلاعات در بازار سرمایه
برای تصمیم گیری های اقتصادی نیاز به اطلاعاتی است كه بتوان با كمك آنها منابع موجود و در دسترس را به نحوی مطلوب تخصیص داد. یكی از مهمترین عوامل در تصمیم گیری صحیح، اطلاعات مناسب و مرتبط با موضوع تصمیم است ، كه اگر به درستی فراهم و پردازش نشوند، اثرات منفی برای فرد تصمیم گیرنده در پی خواهد داشت.
از سوی دیگر، نوع و چگونگی دستیابی به اطلاعات نیز حائز اهمیت است. در صورتیكه اطلاعات مورد نیاز به صورتی نامتقارن در بین افراد توزیع شود (انتقال اطلاعات به صورت نابرابر بین مردم صورت گیرد)، می تواند نتایج متفاوتی را نسبت به موضوعی واحد سبب شود. بنابراین، قبل از اینكه خود اطلاعات برای فرد تصمیم گیرنده مهم باشد، این كیفیت توزیع زمانی اطلاعات است كه باید به صورت دقیق مورد ارزیابی قرار گیرد. در بازار سرمایه، پایه اولیه معاملات را وجود اطلاعات مرتبط، شكل م یدهد و از این رو است كه اطلاعات را گرانبهاترین دارایی در بازار سرمایه می دانند.
معمولا زمانی كه اطلاعات تاز های از وضعیت شركت ها در بازار منتشر م یشود، این اطلاعات از سوی تحلیلگران، سرمایه گذاران و سایر استفاده كنندگان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و بر مبنای آن، تصمیم گیری نسبت به خرید و یا فروش سهام صورت می پذیرد. این اطلاعات و نحوه واكنش به آنها بر رفتار استفاده كنندگان، به خصوص سهامداران بالفعل و بالقوه تاثیر گذاشته و باعث افزایش و یا كاهش قیمت و حجم مبادلات سهام می شود. زیرا نحوه برخورد افراد با اطلاعات جدید، نوسانات قیم تها را شكل می دهد.
بنابر این، در صورت انتشار محرمانه و ناهمگون اطلاعات، واكن شهای متفاوتی را از سوی سرمای هگذاران در بازار سرمایه شاهد می باشیم، كه این امر تحلیل های نادرست وگمراه كننده ای را از وضعیت جاری بازار به همراه خواهد داشت. آنچه در بازارهای سرمایه باید مورد توجه قرار گیرد این است كه بسیاری از افرادی كه اقدام به سرمایه گذاری می كنند، مردم عادی هستند كه تنها راه دسترسی آنها به اطلاعات مهم شركت ها، اطلاعیه هایی می باشد كه از جانب شرك تها در قالب گزارش های حسابداری و صور تهای مالی منتشر می شود. اگرچه، هدف نهایی حسابداری نیز تامین نیازهای اطلاعاتی استفاده كنندگان از خدمات حسابداری است.
با توجه به اینكه در بند اول مفاهیم نظری و گزارشگری مالی استاندارد حسابداری ایران، هدف اصلی از ارائه اطلاعات حسابداری كمك به تصمیم گیر یهای اقتصادی افراد است، خود م یتواند گویای اهمیت این امر باشد. باید توجه داشت در شرایطی كه دستیابی به اطلاعات پرهزینه باشد، سرمایه گذاران مجبورند از طریق برآوردهای ذهنی، تحلیل های خود را درباره سود دهی آتی شركت، جریانات نقدی و... شكل دهند.
در نتیجه، افرادی كه از نظر اطلاعاتی نسبت به سایرین در موقعیت بهتری قرار داشته باشند، قادر به برآوردهای بهتری نیز خواهند بود و به دلیل این موقعیت اطلاعاتی، بر عرضه و تقاضای بازار تاثیر گذاشته و نوسانات قیمت های سهام را منجر می شوند. با توجه به تحقیقاتی كه دیاموند و ورچیا در سال 1991 انجام داده اند، زمانی كه انتقال اطلاعات مربوط به سهم شركتی خاص به صورت نابرابر بین مردم صورت گیرد، ارزش ذاتی آن سهم با ارزشی كه سرمایه گذاران در بازار سرمایه برای سهام مورد نظر قائل می شوند متفاوت خواهد بود. درنتیجه، ارزش واقعی سهام شرك تها با ارزش مورد انتظار سهامداران تفاوت خواهد داشت.
بنابراین، اطلاعات در بازارهای سرمایه باید به نحوی باشد كه تمامی سرمایه گذاران امكان دسترسی به اطلاعات را داشته باشند.
با توجه به مطالب فوق، می توان بیان نمود، كه در صورت نبود ساختاری مناسب برای ارائه و افشای اطلاعات در بازارهای مالی، سرمایه های افراد عادی كه در این بازارها اقدام به سرمایه گذاری می كنند همواره مورد مخاطره قرار خواهد گرفت ، كه به نظر می رسد این موضوع در قانون جدید سرمایه به این مساله توجه جدی شده است ، تا اطلاعات به طور متقارن منتشر شود.

مقاله ای که مطالعه کردید در مورد دوره آموزشی بورس بود که توسط مرکز آموزش مجازی پارس گردآوری شده است .

ثبت نام دوره بورس

برچسب ها : انتشار دهنده:
۷ روز هفته ۲۴ ساعته پاسخگوی شما هستیم.