مقاله زراعت و اصلاح نباتات
با توجه به رشد روزافزون علم و آموزشهای کوتاه مدت، مرکز توسعه آموزشهای مجازی پارس با هدف بالا بردن سطح علمی و کمک به تحقق این امر مقاله زراعت و اصلاح نباتات را طراحی و در دسترس علاقمندان قرار داده است .
زراعت و اصلاح نباتات یکی از گرایشهای مهم و اساسی در مجموعه مهندسی کشاورزی به شمار میآید. مجموعه مهندسی کشاورزی نیز از رشتههای پراهمیت و جذاب در مجموعه علوم تجربی میباشد که توسط داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی انتخاب میگردد. توسعه کشاورزی نیازمند نیروی انسانی ماهر است که بتواند عملیات کشاورزی مربوط به محصولات زراعی و باغی را بر اساس یافتههای جدید علمی انجام دهد و بیشترین بازدهی و محصول را در بهره گیری از منابع به دست آورد. تربیت کاردان فنی، به عنوان رابط بین مهندسان و متخصصان کشاورزی و کشاورزان در کشور، دارای اهمیت فوق العاده است. تأمین نیروی انسانی در این مقطع می تواند نقش سازندهای را در توسعه کشاورزی ایفا نماید.
تعریف و هدف
مطالعه و بررسی در زمینه کاشت و پرورش گیاهان زراعی و انتخاب ارقام مناسب این گیاهان و برداشت صحیح محصولات آنها در رشته ای از علوم دانشگاهی قرار می گیرد که با عنوان زراعت و اصلاح نباتات نامیده می شود. این رشته در دو مقطع کاردانی و کارشناسی ارائه می شود.
هدف از ایجاد دوره کارشناسی در رشته زراعت و اصلاح نباتات تربیت افرادی است که بتوانند به عنوان کارشناس در زمینههای مختلف تولیدی کار و در برنامه ریزی های منطقه ای و مطالعاتی و همچنین به صورت مربی آموزشی در دبیرستان ها و هنرستان های کشاورزی، و به عنوان مجری امور تحقیقات کشاورزی و یا به عنوان مدیر و مجری واحدهای تولیدی دولتی و خصوصی بخش کشاورزی منشأ خدمت باشند.
در دوره کاردانی تولیدات گیاهی و امور زراعی افرادی تربیت می شوند که بتوانند برنامههای تولیدی تدوین شده در این رشته را زیر نظر مهندسان کشاورزی بر اساس اصول علمی اجرا کنند. این افراد همچنین قادر خواهند بود طرح های تحقیقاتی را زیر نظر متخصصان مربوطه اجرا نموده، در برنامههای آموزش کشاورزی به عنوان مروج کشاورزی خدمت نمایند.
اهمیت و جایگاه در جامعه
ایجاد رشته زراعت و اصلاح نباتات برای تربیت کارشناسانی است که بتوانند در جهت افزایش سطح زیرکشت محصولات اصلی کشاورزی، استفاده بهینه از زمان و بالا بردن عملکرد این محصولات در واحد سطح (هکتار) تلاش کنند. با توجه به این که در حال حاضر حدود ۱۶ میلیون هکتار از اراضی کشور زیرکشت محصولات مختلف زراعی قرار دارد و با عنایت به این که مساحت زمین های قابل کشت در کشور حدود ۵۰ میلیون هکتار است، و نظر بر این که ایران از تنوع آب و هوایی برخوردار است؛ با برنامه ریزی صحیح و دقیق و با استفاده از دانش کارشناسان رشته زراعت و اصلاح نباتات، می توان به میزان هر چه بیشتر از زمین های کشور برای افزایش تولید کمی و کیفی بهره برداری نمود. این مطالب ضرورت و اهمیت تربیت افرادی را که بتوانند با به کار گرفتن دانش خود در جهت رسیدن به این اهداف اقدام نمایند، مشخص می کند. همچنین از جمله مشکلات کشاورزی در کشور ما همواره این بوده است که مجریان فعالیت های تولیدی کشاورزی، کمتر تحصیلاتی در زمینه کشاورزی داشته اند؛ به طوری که روش های کار همچنان سنتی و قدیمی باقی مانده است. در حالی که در سطوح بالاتر یعنی کارشناسان و یا مراکز برنامه ریز و هدایت گر، توان بالایی برای تأمین فناوری مورد نیاز وجود دارد. از بین بردن این خلا یعنی تربیت کاردان ها در این رشته، می تواند ضمن بهره گیری از توانایی های متخصصان و صاحب نظران سطوح بالاتر، با به کارگیری دانش و فنون جدید در امور کاشت و نگه داری محصولات زراعی و باغی، برنامههای کشاورزی را با بازدهی بیشتری قرین سازد.
درسهای رشته
* آبیاری عمومی
* آفات مهم گیاهان زراعی
* آمار و احتمالات
* اصلاح نباتات خصوصی
* اصول اصلاح نباتات
* اصول ترویج و آموزش کشاورزی
* اقتصاد کشاورزی
* اکولوژی
زراعت و اصلاح نباتات
* باغبانی عمومی
* آشنایی با کامپیوتر
* بیماریهای گیاهی
* بیماریهای مهم گیاهان زراعی
* بیوتکنولوژی کشاورزی
* بیوشیمی عمومی
* بیوشیمی گیاهی
* جلسه بحث
* حاصلخیزی خاک و کودها
* حشرهشناسی و دفع آفات
* خاکشناسی عمومی
* خاکهای شور و قلیایی
* دامپروری عمومی
* دیمکاری
* رابطه آب و خاک و گیاه
* آمار و احتمالات
* ریاضیات عمومی
* زراعت در شرایط تنشهای محیطی
* زراعت حبوبات و گیاهان منطقه ای
* زراعت عمومی
* زراعت غلات
* زراعت گیاهان دارویی و ادویه ای
* زراعت نباتات صنعتی
* زراعت نباتات علوفهای
* زیست شناسی
* ژنتیک
* سیتولوژی
* شیمی آلی
* شیمی عمومی
* طرح آزمایشهای کشاورزی۱
* طرح آزمایشهای کشاورزی ۲
* علفهای هرز و کنترل آنها
* عملیات کشاورزی
* عملیات زراعی
* فیزیولوژی گیاهان زراعی
زراعت و اصلاح نباتات
* فیزیک عمومی
* گیاه شناسی ۱(فیزیولوژی و تشریح )
* تشریح و رده بندی گیاهی
* ماشینهای کشاورزی
* مبانی کشاورزی پایدار
* مدیریت و حسابداری
* مرتعداری
* مساحی و نقشه برداری
* مکانیزاسیون کشاورزی
* هوا و اقلیم شناسی
* کارآموزی
* کنترل و گواهی بذر
صنعت و بازارکار
فارغ التحصیلان این رشته می توانند در موارد زیر نقش و توانایی خود را ایفاء نمایند.
به عنوان مدیر یا مجری واحدهای تولیدی دولتی و خصوصی کشاورزی
به صورت کارشناس متخصص و برنامه ریز در زمینههای مختلف زراعت در واحدهای اجرائی نظیر وزارت کشاورزی و غیره.
به عنوان مربی در دبیرستانهای کشاورزی و مجری امور تحقیقات در واحدهای تحقیقات کشاورزی.
مراکز عمده جذب فارغ التحصیلان این رشته موسسات تحقیقاتی از قبیل موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر، موسسه خاکشناسی و مراکز آموزشی کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی، موسسات اجرایی مانند سازمان ترویج، شرکتهای تعاونی روستایی، شرکتهای کشت و صنعت، مرکز خدمات کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، بنیاد جانبازان و بخش خصوصی است.
مقاله زراعت و اصلاح نباتات توسط کارشناسان واحد تحقیق و توسعه مرکز آموزش مجازی پارس تدوین گردیده است .
منبع :ویکی پدیا